söndag 9 juni 2013

söndagens tv-tips

Kunskapskanalen levererar igen. Vem kan glömma dokumentärer som konservburkens utveckling genom historien eller elefantungen Tikitokis resa genom Sri Lanka? Idag gick det en dokumentär om Börje:


Eller ja, det handlade inte bara om Börje utan om människor som levde datorlöst och bortkopplade från nätet. Börje stack dock ut lite mer än de andra. Börje var aktiv internet-motståndare och tyckte det var fjantigt att sitta och picka och knäppa på datormaskiner hela dagarna. Efter att ha blivit intervjuad en stund blev han tydligen rastlös och uppretad av allt fjantigt datorsnack. I nästa stund hade han dragit igång motorsågen och i någon slags protest mot IT-samhället börjat klyva ved. Han hade en jättestor stenbumling på en kärra också. Det hade krävts tre man för att lyfta upp den basunerade han stolt ut. " Försök göra om de me en sån dära data-bräda" menade Börje och värdens bästa liknelse var född. Därefter försökte han presentera någon slags teori om varför många äldre inte använde datorer. Hade tydligen att göra med att Börjes barndomshem haft ett lutande golv, att det hade varit väldigt kallt, trångt och att barnen hade fått sova tillsammans i Z-formation. Jag vet inte hur man sover som ett Z men det låter ungefär lika obehagligt som att Börje har slutat att ta sin medicin. Förutom B- boy var det även en lättstött och schackspelande tant med. Van vid strategitänk efter år av schackspelande gick intervjun med henne till såhär:

- Varför använder du inte internet?
- Nej, det kommer jag aldrig att göra! Det finns ju bara en massa dumheter där.
- Vad är det för dumheter du menar?
- Ja, det borde ju DU veta, det tänker jag inte sitta här och berätta för dig.

Sedan reste hon sig förnärmat och gick. Check and mate. Well played creepy lady.

2 kommentarer:

  1. Tillochmed nynazister kan ju klämma ur sig någon slags "argument", kan man klassa systematiska data-vägrare som värst av alla-pga-oförstående-antiister? Jag förstår helt människor som inte vill syssla med datorer särskilt, som inte har något behov eller helt enkelt inte orkar lära sig, men aktiva motståndare? Hmmm.

    SvaraRadera
  2. Haha, jag gillar din jämförelse. Och ja, visst är det intressant? Höll på att dö när schack-tanten verkligen blev provocerad av frågan varför hon inte använde internet. Eller när Börje betraktade sin stenbumbling... Dokumentärt och starkt som fan : )

    SvaraRadera