måndag 21 januari 2013

Jävligt ångestladdat, jävligt dokumentärt

Vet inte hur jag såpass ofta lyckas snubbla in på obskyra dokumentärfilmer sent om kvällarna... Men så är det i alla fall. Igår var det Villes varumarknad som SVT bjöd på; en dokumentär om den krisdrabbade och sedermera nedlagda lanthandeln i skånska Torna Hällestad. Varför krisdrabbad? Jag har två gissningar:
1 ) Lanthandel
2 ) Torna Hällestad

Det här måste vara det mest ledsna svenska tidsdokument jag bevittnat. Inte ledsamt för att lanthandeln lade ner, det kallas naturligt urval. Ledsamt på grund av... tja, allt annat. Torna Hällestad hade år 2005 572 invånare. Hittar inga nyare uppgifter men skulle gissa på att det ligger på strax över 600 i nuläget. Inavel ger ju en del spill så det tar sin lilla tid att bygga på bypopulationen. Det låg en extremt spänd stämning över allting som filmades, ångesten kunde skäras med kniv. Den seniora lanthandlaren nyss 125 år fyllda styrde butiken med järnhand. En annan tjomme stod i charken och gjorde den bästa Leatherface-imitationen denna sidan av Jesu födelse. Hela gänget gav sken av att vara en del av byns dream team, handplockade för passande sysselsättningsplats. Allt var hur som helst jävligt otäckt, kunderna gick runt och såg sådär blekfet-gubbiga ut... Köpa lite thai-love på decembersemestern... V75 till helgen... Flottiga läppar, svettiga frisyrer och grötigt tal...

Lanthandeln var under en tid en del av Ica men bröt sig 2011 fri för att göra ett sista försök i egen regi. Det gick inte så bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar